Голос Бога Отця за 9 лютого 2014р., П’ята звичайна Неділя

Голос Бога Отця

Недільний вісник

парафії Бога Отця Милосердного м. Запоріжжя

9 лютого 2014р. П’ята звичайна Неділя

Пророк Ісая передає нам слова Бога: «…з голодним хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись. Тоді світло твоє засяє, як зірниця, загоїться негайно твоя рана, спасіння твоє буде йти перед тебе, Господня слава – слідом за тобою!» (Іс 58, 7-8 )

Віддаємо Богу славу, коли виконуємо Його вчення. В очах Божих мають ціну, насамперед, наші дії. Світло добрих справ змінює цей грішний світ. Ісус називає нас, учнів своїх «Сіллю і світлом» (Мф 5, 13-16). Якщо люди побачать наші добрі дії, будуть славити Бога Отця, Який на Небесах. Значить, мої добрі справи ведуть людей до пізнання істинного Бога.

Однією з дуже важливих християнських дій є турбота про хворих і страждаючих. Коли зустрічаємося з хворим, відразу виникає бажання допомогти йому матеріально. І це дуже добре. Господь похвалив тих, хто надає допомогу хворим і страждаючим. Але не можна забувати, що крім страждаючого тіла, в людини є душа, яка може бути ще більш хворою, ніж тіло. Торкаємося до дуже важливого Таїнства, яке призначене для хворих.

Таїнство Єлеопомазання хворих.

Єлеєосвячення або Соборування.

У Старому Завіті хворобу часто сприймали, як тяжке випробування, на яке можна було скаржитися, і в якому можна було пізнати десницю Божу. Вже у пророків з’являється думка, що страждання є не обов’язково прокляттям і не завжди наслідком особистого гріха, але що, терпляче переносячи страждання, можна служити іншим. Бог хоче, щоб ми зцілилися і душею і тілом, щоб завдяки цьому увірували всім серцем в Бога. Іноді потрібно захворіти, щоб зрозуміти, в чому сенс життя. Дуже багато людей тільки в хворобі знайшли сенс життя і знайшли внутрішній світ. Тому Ісус визначає турботу про хворих як центральну задачу. Він закликає «Хворих зціляйте!» (Мф 8, 17). І обіцяє віруючим в Нього Божественну владу: «Іменем Моїм виганятимуть бісів…на хворих будуть руки класти, і добре їм стане» (Марк 16, 17-18). Характерною ознакою християнства завжди була турбота про старих, хворих, які потребують догляду. Святий Бенедикт Нурсійський сказав: «Турбота про хворих повинна бути понад усе; треба так про них піклуватися, наче б вони були Самим Христом».

Для кого призначене Таїнство Єлеопомазання?

Таїнство Єлеопомазання може приймати будь-який віруючий, здоров’я якого знаходиться в критичному стані. Єлеопомазання можна приймати протягом свого життя неодноразово. Багато людей просять про Єлеопомазання через тривалу хворобу, інші – перед важкою операцією. Єлеопомазання потрібно приймати після сповіді (рекомендується навіть сповідь за все життя). На жаль, багато хто не розуміючи, чим є Таїнство Єлеопомазання, боїться запрошувати священика для вчинення цього Таїнства. У Церкві є багато свідчень про миттєвих зціленнях після прийнятого Таїнства Єлеопомазання.

Як здійснюється Таїнство Єлеопомазання?

Істотним обрядом при звершенні Таїнства Єлеопомазання є помазання чола і долонь освяченим єлеєм в супроводі спеціальної молитви.

Як діє Єлеопомазання?

Єлеопомазання дарує розраду, мир і силу, і тісним чином поєднує хворого в його важкій ситуації, в стражданні з Христом. Якщо хворий без свідомості, Єлеопомазання має в собі дію прощення гріхів. Якщо хтось з наших близьких перебуває в комі, необхідно запросити священика з Таїнством Єлеопомазання. Ми повинні допомогти нашим хворим близьким, родичам, в тому, щоб вони прийшли до єдності з Богом. Більшість знаходяться у важких ситуаціях інтуїтивно відчувають, що в даний момент для них немає нічого більш важливого, ніж неодмінно і негайно покластися на Того, Хто переміг смерть і Хто Сам є життя, на Ісуса Спасителя.

Хто може здійснювати Єлеопомазання?

Єлеопомаати може єпископ чи священик. Ісус Христос діє через них в силу їх священства.

«Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім‘я Господнє» (Як 5, 14)

Парафіяльні оголошення.

Порядок Служб в будні дні: о 8.00 і о 18.00. У неділю Святі Літургії о 8.30 (українською в Храмі і англійською в каплиці), об 11.00 (російською), о 18.00 (російською).

11лютого – Всесвітній день хворих. У цей день згадуємо Пресвяту Діву Марію з Люрду. Непорочна Діва з’явилася Бернадетті Субіру в 1858 році в Люрді (Франція) в гроті Массабьельскому. Діва Марія закликала грішників до звернення і всю Церкву до молитви, покаяння. Лурд став місцем, сяючим на весь світ духом любові, особливо до хворих і бідних. Християни на цьому святому місці отримують численні благодаті від Бога за заступництвом Непорочної Діви Марії. У нашому храмі в цей день Служби о 8 і 18, а також о 12 дня в капличці – Служба для хворих з обрядом Єлеопомазання. Прохання допомогти хворим одиноким людям дістатися на цю Літургію.

14 лютого – св. Кирила і Мефодія – головних покровителів нашої єпархі. У цей день дякуємо Богові за опіку над нашою Харківсько – Запорізької єпархією та за заступництво святих Кирила і Мефодія. Це святі IX століття, які приготували Літургійні тексти слов’янською мовою. Передали ці тексти алфавітом, який називається кирилицею (від Кирила). Обидва ці святі були великими місіонерами з благословення та підтримки Папи Римського. Служби о 8 і о 18 годині.

У цей день також пам’ять святого Валентина, коли Церква, особливим чином, звертає нашу увагу на чистоту сердець в пошуках справжньої любові.

Так само в цей день, в Харкові, в Кафедральному Соборі о 12 годині, єпископ Мар’ян Бучек висвятить диякона Віктора Гайворонського в сан священика.

Катехизація для дорослих, що готуються до Таїнств, по неділях о 9.45 в каплиці.

Катехизації дітей – по неділях о 9.45 в навчальних класах.

Заняття школи з вивчення польської мови – по суботах о 16.00.

Дякуємо за допомогу в підтриманні чистоти в Храмі, а також за Ваші пожертви на утримання святині, за продукти на стіл священикам і квіти до вівтаря.