Ніхто не виключений з Божої благодаті. На молитві «Ангел Господній» з Папою 13 грудня 2015

AP3218911_ArticoloНіхто не виключений з дороги навернення. Нікому Господь не забирає шансів на спасіння. Кожному прагне виявити Своє милосердя, огортаючи Своїм прощенням і примиренням. На це звернув особливу увагу Папа Франциск, звертаючись до тисяч паломників з усього світу, які 13 грудня 2015 р., опівдні зібрались на площі святого Петра у Ватикані перед проказуванням недільної молитви «Ангел Господній».

Посилаючись на недільне євангельське читання, в якому розповідалось, як святий Іван Христитель прийшов до різних категорій людей, щоб їх навернути, серед яких і до тих, які були визнані грішниками. Це був натовп людей, митарі, тобто збирачі податків, солдати. Кожна з цих трьох груп людей запитувала Івана Христителя, що мають робити, аби здійснити покаяння, яке він їм проповідував. Для одного і того ж навернення, що проявляється в конкретних ділах справедливості й солідарності, святий Іван Христитель дав три різні відповіді, вказуючи на шлях діяльної любові до ближнього. «Таким чином, – сказав Святіший Отець, – жодна категорія людей не позбавлена можливості спастися, бо Господь прагне виявити милосердя, виявити його стосовно всіх людей і кожну людину прийняти в ніжні обійми примирення і прощення».

Папа вказав, що питання: «Що маємо робити?», є також і нашим. Святий Іван Христитель говорить про те, що треба змінити життєвий напрямок і стати на шлях справедливості, солідарності, стриманості – це заклик до справжнього християнського навернення. «Покайтесь!», – закликав святий Іван.

За словами Святішого Отця, Адвент допомагає нам відкрити особливий аспект навернення – вимір радості, тієї радості, яка у світі, пригніченому непевностями та страхом, втрачає свою цінність і значення. Тому Папа закликав бути мужніми, щоб говорити не про поверховну та швидкоплинну радість, а глибоку й міцну, бо це Божий дар, це радість, яка наповнює собою життя і дає впевненість в тому, що «Господь близько».

 

Источник: Радио Ватикана