Папа: Бог випереджує нас у любові

OSSROM91830_Articolo

Бог завжди випереджує нас Своєю любов’ю і завжди нас любить, не зважаючи на те, наскільки грішними ми є. Про це проповідував Папа Франциск під час ранкової Святої Меси у п’ятницю, 8 січня 2016 р., коментуючи уривок з першого Послання святого Івана Богослова, в якому апостол ділиться роздумами про головні заповіді «життя вірою»: любові до Бога і до ближнього.

Любов, як зазначив Святіший Отець, сама в собі є чимось прекрасним, але це слово кожен може розуміти по-своєму, а щира любов «скріплюється та зростає через жертвування свого життя». «Це слово “любов”, – зауважив він, – часто вживається, але не завжди відомо, що воно означає, коли його використовуємо. Чим є любов? Іноді на думку спадає любов з телесеріалів, але вона не здається переконливою. Любов’ю може здаватися ентузіазм щодо якоїсь особи, але через якийсь час він згасає… Звідки, отже, походить справжня любов? Той, хто любить, походить від Бога, бо Бог є любов’ю».

Апостол Іван підкреслює, що Бог випереджує нас Своєю любов’ю, а це підтверджує євангельська розповідь про помноження хліба, в якій бачимо Ісуса, Якого огортає співчуття до людей, що Його оточують. І таких прикладів Божої любові, яка випереджує любов людини, в Євангелії знаходимо чимало. «Коли маємо у серці щось такого, за що хочемо попросити прощення у Господа Бога, то Він вже чекає на нас, аби уділити це прощення, – наголосив проповідник. – Цей Рік Милосердя якоюсь мірою є саме цим: пригадкою про те, що Господь чекає нас, очікує на кожного з нас. Чому? Щоби нас обійняти. Нічого більше… Щоб сказати: сину, доню, я тебе люблю».

За словами Папи, слід завжди бути впевненим у тому, що «Господь мене чекає та хоче, щоб я відчинив Йому двері свого серця», а коли приходить сумнів, що ми не гідні цієї любові, то це ще краще, «бо Він чекає» нас такими, якими ми є. Отож, чи ми прийдемо до Бога зі словами: «Ти знаєш Господи, що я люблю Тебе», – як казав святий Петро, чи скажемо: «Ти знаєш, Господи, що я хочу Тебе любити, але я великий грішник чи грішниця», – то Він «зробить те, що вчиним з блудним сином, який розтринькав всі гроші на розваги: не дасть закінчити приготовану промову, змусивши замовкнути в обіймах», – підсумував Святіший Отець.

 

Источник: Радио Ватикана