Папа про Ювілей Милосердя: Світ потребує революцію лагідності

ANSA915003_ArticoloЮвілей милосердя буде «роком прощення та примирення». На цьому наголосив Папа Франциск в інтерв’ю для щотижневика «Credere» (Вірити), який є офіційним часописом надзвичайного Святого Року. «Це не є якась стратегія, я відчув це в нутрі: Святий Дух чогось бажає», – відповідає він на запитання про те, чому вирішив проголосити надзвичайний Ювілей милосердя.

Папа зауважив, що тема Божого милосердя була близькою його попередникам, а він сам, вже під час першого проказування молитви «Ангел Господній» та відвідин ватиканського парафії святої Анни у березні 2013 року, наголошував на цій темі. За його словами, «сучасний світ потребує милосердя і співчуття», звикнувши до «поганих і жорстоких» новин, перед обличчям повідомлень про величезні звірства, які «ображають Божі ім’я та життя». І саме тому світ потребує відкрити, що «жорстокість і засуд – це шлях в нікуди».

«Іноді сама ж Церква стає займає жорстку лінію», піддаючись спокусі «підкреслювати лише моральні норми», полишаючи назовні численних людей. Натоміть, наголошує Папа, пригадавши свою улюблену алегорію Церкви, вона повинна бути немовби «польовим госпіталем після битви», в якому поранені «отримують лікування та допомогу в одужанні, а не здають аналізи на вміст холестерину». Перед обличчям «незаконного обігу та індустрії зброї, убивства невинних найжорстокішими можливими способами, визискування людей і неповнолітніх», перед обличчям «святотатств проти людності», Бог-Отець каже: «Зупиніться і прийдіть до мене».

Святіший Отець відповів також на питання особистого характеру. «Я грішник і людина, яка зазнала прощення», людина, на яку Бог «поглянув, змилосердившись», – зазначив він, додаючи, що «також і тепер» допускається помилок, чинить гріхи, та сповідається кожні 15-20 днів, «щоб відчути Боже милосердя».

Наступник святого Петра пригадав далеке 21 вересня 1953 року, коли він, маючи 17 років, відчув покликання до священтва саме у сповідальниці. І саме з цим днем, літургійним спомином святого Матея, пов’язаний його єпископський девіз: «Miserando atque eligendo» (Поглянув з милосердям і вибрав), який є згадкою про покликання апостола. Дослівно ці слова можна перекласти, як «милосердячись та обираючи», ніби мова йде про «ручну працю». «Коли я, через багато років молячи брев’ярій по-латині, відкрив ці слова, то я збагнув, що Господь мене зліпив Своїм милосердям», – сказав Папа.

Відповідаючи на запитання про «материнство Бога», у лоні Якого, згідно з біблійною традицією, мешкає милосердя, Святіший Отець підкреслив важливість «Господньої лігідності», адже «Бог є батьком і матір’ю». З цього випливає заклик до «революції лагідності», яка спонукає мати «толерантніше та терпеливіше наставлення» щодо ближніх. Революції, про яку теперішній Папа говорив ще під час Синоду Єпископів 1994 року про богопосвячене життя.

«І я не перестаю повторювати, що сучасна революції – це революція лігідності, тому що з неї походить справедливість та все інше», – зауважив Єпископ Риму, пояснюючи це на прикладі роботодавця, який так наймає працівника, щоб не надавати йому права на «надбавки, пенсію та соціальне страхування». В цьому випадку бачимо, що він ставиться до нього, як до предмету, «не виявляє лагідності» до нього. «Революція лагідності – це те, що ми повинні розвивати, як плід цього року милосердя», – наголосив Святіший Отець.

Папа також повідомив, що під час Святого Року «одної п’ятниці кожного місяця» здійснюватиме певні жести, покликані засвідчити Боже милосердя, які будуть немовби «ласкою», схожою до тієї, з якою батьки пригортають дітей, кажучи: «Я тебе люблю».

 

Источник: Радио Ватикана