«Рука Папи особисто торкнулася кожного з нас», — католики Донецька та Луганська

16-18 грудня Апостольський Нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті відвідав з пастирським візитом римо-католицькі та греко-католицькі громади Донецька і Луганська. Основною місією представника Папи Франциска, як і раніше, було передати католикам України, що мешкають в цьому непростому регіоні, слово розради і натхнення від Апостольської Столиці, яка уважно стежить за долею всіх людей, які страждають від війни на сході України.

У суботу, 17 грудня, архиєпископ Ґуджеротті очолив Літургію в донецькій римо-католицькій парафії святого Йосифа, де зібралося близько 100 парафіян. Візит посла Ватикану в Донецьк збігся з днем народження Папи Франциска. Тому донецькі католики скористалися можливістю передати привітання Святішому Отцеві через його представника в Україні. У своїй проповіді Його Високопреосвященство говорив про наближення Різдва, яке дарує кожному з людей надію. Звертаючись до парафіян, Нунцій закликав їх, коли сидітимуть за вігілійною вечерею, почути, як хтось стукає до них у двері. І цим “кимось” є Папа Франциск, який міцно тримає в своєму серці та в своїй молитві всіх людей, які страждають від війни. Почути слова Папи, відчути його любов, побачити, як він вказує на світло, яким є Христос, і ніколи не втрачати надію — таку настанову дав віруючим Донецька Апостольський Нунцій.

“Ми щиро висловлюємо подяку від усіх парафіян! Папський нунцій Клаудіо передав нам привітання і благословення від Папи Франциска зі святом Різдва Ісуса Христа. Такі сильні слова проповіді надихнули, заспокоїли і дали нам надію на мир! Було відчуття, ніби Бог узяв нас на руки і заспокоїв. Ми фізично відчули Боже милосердя. Також ми мали змогу передати наші сердечні вітання Папі Римському Франциску з ювілеєм!” — написали парафіяни храму після спільної молитви й зустрічі з Послом Ватикану.

Це вже другий візит посла Святого Престолу в Донецьк протягом останнього року. Попереднього разу архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті відвідав місто в березні 2016 року і разом із місцевою католицькою громадою відсвяткував Великдень.

У Луганську Апостольський Нунцій відвідав греко-католицьку та римо-католицьку парафії. Візит завершився спільною недільною Літургією в парафії Різдва Пресвятої Діви Марії вранці 18 грудня. Участь у богослужінні взяли всі католики міста, що належать до громад двох обрядів.

Архиєпископу Ґуджеротті співслужили єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ в Україні Ян Собіло, а також греко-католицький і римо-католицький священики, які постійно перебувають у Луганську.

“Сьогодні ми переживали величезну подію. Це те, що Папа Франциск і вся Церква про нас пам’ятають щодня. Те, що нас люблять. Багато людей про нас переживають. Ісус теж нас любить, і ми віримо, що тільки Він може зупинити цю війну. Нунцій привітав нас із майбутнім Різдвом, усіх парафіян особисто благословив і сказав, що це рука Папи особисто торкнулася кожного з нас. Всі слова Нунція були просякнуті такою любов’ю! Благодать переповнює через край. Хочеться ділитися цією радістю з усіма”, — кажуть луганські парафіяни, запевняючи, що цей день для них запам’ятається на довгі роки.

Апостольський Нунцій постійно інформує Святішого Отця Франциска про події в Україні та насамперед у зоні бойових дій по обидва боки лінії розмежування. Тому зараз він особливо часто відвідує міста Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Донецької та Луганської областей, намагаючись бути максимально уважним до тих потреб, які є в людей, що страждають від війни. Саме в цьому регіоні найбільше громадських організацій, волонтерів та парафій різних конфесій беруть участь в Акції гуманітарної допомоги Ватикану “Папа для України” для постраждалих від війни на сході України. А Папа Франциск через свого представника в Україні не втомлюється запевняти українців у своїй щоденній молитві про припинення війни і якнайшвидше настання миру на українській землі.

Олена Кулигіна, прес-центр Акції “Папа для України