Усім потрібно навернення. Папа Франциск під час молитви «Ангел Господній» 6 грудня 2015

AFP4784709_ArticoloПриготувати дорогу Господеві, відкрити серця і не переставати навертатись до Бога – це основні пункти роздумування Папи перед молитвою «Ангел Господній», проказаною у неділю 6 грудня 2015 р., разом з десятками тисяч прочан з усього світу, що опівдні зібрались на площі святого Петра у Ватикані.

В літургійних читаннях другої неділі Адвенту римо-католицька Церква зосереджує увагу на Євангелії від святого Луки, де розповідається про святого Івана Христителя, який проповідував «хрищення покаяння на відпущення гріхів» (Лк 3,3). Посилаючись на цей біблійний тест, Папа Франциск зупинився на тому, кого цей заклик стосується. Він наголосив, що навернення не стосується тільки атеїстів, але також і тих, які вважають себе християнами. Ніхто не може сказати, що у нього все гаразд. Це було би самовпевненістю, бо усім нам потрібно навернення.

Святіший Отець запросив поставити собі запитання, чи у різних життєвих ситуаціях  ми маємо ті ж самі почуття, що їх мав Ісус? Наприклад, коли ми зазнали кривди чи приниження, чи ми здатні відповісти без образ, прощаючи із щирого серця? «Як важко простити!» – підкреслив Папа, запитуючи далі, чи нам легко поділяти з іншими їхню радість чи біль, чи вміємо щиро плакати з тими, що плачуть і радіти з тими, що радіють? Чи вміємо виявити свою віру відважно й просто, не соромлячись Євангелія? Отож, усі ми потребуємо навернутись, мати такі самі почуття, як Ісус.

Святіший Отець наголосив, що голос святого Івана Христителя лунає також і в сучасних пустелях людства, де люди мають тверді серця й закриті уми. За його словами, це  становить наполегливий заклик відкрити серце і прийняти спасіння, яке Господь безперервно пропонує, бо хоче, щоб усі ми звільнились від рабства гріха. Папа ще раз пригадав, що спасіння запропоноване кожній людині і кожному народові без винятку, адже Господь хоче, щоб усі були спасенні через єдиного Посередника, яким є Ісус Христос. Для того і є Рік Милосердя, щоб прямувати вперед дорогою спасіння, тією дорогою, якої навчив Христос.

Усі ми покликані звіщати Христа тим, хто Його ще не знає. Це не прозелітизм, але відкривання дверей. Якщо Христос змінив наше життя, то ми повинні відчувати порив звіщати Його всім, кого зустрічаємо. «Лише Він, Христос, може сповнити всі надії людини!» – завершив Папа Франциск.

 

Источник: Радио Ватикана