Хресна Дорога та Літургія Страсної П’ятниці

У Страсну П’ятницю, по можливості в післяобідній час, відбувається молебень Хресної Дороги, коли вірні духовно проходять і роздумують над хресним стражданням Христа від моменту засудження на смерть, до розп’яття, смерті та положення до гробу. У цей день Церква не здійснює Євхаристії: Страсна П’ятниця є єдиним днем у році, коли жоден священик не править Святої Меси.

У цей день вірні та священики беруть участь у Літургії Страсної П’ятниці, яка починається від мовчазної процесії до оголеного вівтаря, перед яким священики простягаються ниць, а всі вірні схиляють коліна і моляться деякий час в тиші. Після вступної молитви відбувається Літургія Слова з читанням Страстей Господа нашого Ісуса Христа від Йоана. По закінченні проповіді відбувається обряд внесення покритого темною тканиною Хреста і його відкриття для поклоніння. Кожен присутній, починаючи від священиків, має можливість підійти, щоб вшанувати Хрест Господній. У цей час співаються співи, що прославляють хресні страждання Спасителя. Після цього священики та вірні причащаються Святих Дарів, які залишилися з Літургії Таємної Вечері Великого Четверга.

Далі, без благословення в кінці Літургії, Ісуса в Святому Причасті процессіонально переносять в Гроб Господній для поклоніння.

 Відео літургійних подій цього дня можна побачити тут: http://youtu.be/t7kSrFYruZo

IMG_5234 IMG_5256 IMG_5282 IMG_5305 IMG_5322 IMG_5324 IMG_5328