Щоб по всіх закутках світу лунало послання миру. Папа Франциск зустрівся з дипломатичним корпусом

RV12487_Articolo

«Нехай цей Святий Рік Милосердя стане також нагодою для діалогу й примирення, спрямованого на будування спільного добра в Бурунді, Демократичній Республіці Конго та Південному Судані. Особливо, нехай же стане слушним часом для того, щоб остаточно покласти край конфліктові у східних частинах України. Фундаментально важливою є підтримка, яку міжнародна спільнота, окремі держави та гуманітарні організації зможуть запропонувати країні з різних точок зору, для того, щоб вона подолала актуальну кризу», – таким було одне з побажань Папи Франциска, висловлене під час традиційної на початку року зустрічі з дипломатичним корпусом, акредитованим при Святому Престолі, яка відбулася у понеділок, 11 січня 2016 р., в якій також взяла участь Повноважний і Надзвичайний Посол України Тетяна Іжевська.

Апостольська Столиця має встановлені дипломатичні стосунки із 180 державами, з Європейським Союзом та Суверенним Мальтійським Орденом, є членом або спостерігачем в різних міжнародних організаціях, бере участь в міжнародних програмах. Промовляючи до дипломатів, які звершують свою місію при Святому Престолі, Глава Католицької Церкви підкреслив, що «Апостольська Столиця ніколи не перестане працювати на дипломатичному рівні над тим, щоб голос миру лунав по всіх закутках світу». Він побажав, щоб саме цей ювілейний рік зміг стати слушною нагодою для того, щоб холодна байдужість, яка вгніздилася у багатьох серцях, була подолана теплом милосердя.

На думку Єпископа Риму, протягом року, що минув, ми були свідками багатьох позитивних сигналів, зокрема, міжнародних угод, встановлених Святим Престолом з метою засвідчити, «що мирне співжиття між особами, приналежними до різних релігій, є можливим», під знаком релігійної свободи та взаємопошани до ідентичності кожної людини. Зокрема, фундаментальним етапом шляху до миру й діалогу, за його словами, стало відкриття Святих Дверей в катедральному соборі Банґі, в Центральноафриканській Республіці, яке спонукає рішуче відкинути думку про те, що можна вбивати в ім’я Бога, як це трапилося під час «кровопролитних терактів, скоєних минулими місяцями в Африці, Європі та на Близькому Сході».

Папа зазначив, що провідною ниткою його Апостольських подорожей 2015 року стало милосердя, починаючи від Сараєво, що є символом Європи, яка шукає нових шляхів для діалогу, чи відвідин Південної Америки, Куби та США, які проходили під знаком соціального визволення, взаємного наближення та примирення.

За словами Глави Католицької Церкви, для суспільного розвитку не можливо не приділити належну увагу проблемам сім’ї, яка є «першою та найважливішою школою милосердя». Але незважаючи на це, дедалі більше поширюється «боязнь перед остаточними рішеннями, яких вимагає родина», за що розплачуються найслабші соціальні категорії: молодь і похилі віком. Якщо ж бракує братерства, яким живеться у родини, то в суспільстві забракне солідарності.

Дух індивідуалізму, що є коренем байдужості до ближнього, «вчиняє людей боязкими та цинічними», зокрема, коли мова йде про ставлення до бідних та найостанніших. Серед цих «останніх» Папа згадує мігрантів, які відчайдушно шукають місця, де можна було би «жити гідно та в мирі». Саме міграційній кризі в Європі, Азії та Америці була присвячена значна частина його промови, цитуючи біблійні події, які розповідають про труднощі, болі, прагнення й сподівання людства, що постійно перебуває в дорозі, що є близькими до того, що відчувають сотні тисяч людей, які мігрують сьогодні.

Так, говорячи про плач Рахилі, яка оплакує свої дітей, яких не стало (Єр 31,15) чи голос Якова, який посилає синів на пошуки поживи (Бт 42,2), Папа наводить причини, які спонукають людей втікати від конфліктів та переслідувань, шукаючи притулку деінде, тих, які здійснюють сповнені смертельної небезпеки подорожі, втікаючи від голоду.

Трагедії найнезахищенішої частини людства й надалі є наслідком «культури відходів» та «гордості могутніх». «Там, де неможлива легальна міграція, – підкреслив Єпископ Риму, – мігранти часто змушені звертатися про допомогу до тих, які займаються торгівлею людьми», а трагічні картини дітей, які гинуть у морських глибинах, свідчать «про жахіття, якими завжди супроводжуються війни та насильство». У цьому контексті Глава Католицької Церкви закликав до рішучої боротьби проти торгівлі людьми.

За словами Папи, тема міграції є складною та вимагає середньотривалих та довготривалих проектів, які виходитимуть за межі логіки подолання невідкладної ситуації. Величезні людські потоки до берегів Старого Континенту вносять замішання в країни прийняття та їхні суспільства разом з загрозою підважити «дух гуманізму», яким завжди позначалася Європа. Але на думку Святішого Отця, Європа «володіє необхідними засобами для того, щоб захистити центральність людської особи та знайти справедливу рівновагу між подвійним моральним обов’язком захистити права своїх громадян та забезпечити підтримку й прийняття мігрантам».

Глава Католицької Церкви висловив особисту вдячність міжнародним організаціям та державами, які показали «великодушне наставлення» до мігрантів і біженців, звертаючи увагу на те, що «за теперішньої кон’юнктури годі увити можливість рішень, які будуть прийматися окремими державами по-індивідуалістськи». За його словами, міграція становить «основоположний елемент майбутнього людства», а ключ до того, щоб екстремізм і фундаменталізм не знайшли плідного ґрунту, полягає у здатності прийняття та інтеграції під знаком взаємної пошани і взаєморозуміння. Саме з цією метою Апостольська Столиця посилює заанґажування в екуменічній та міжрелігійній сфері, щоб започаткувати щирий і доброзичливий діалог, який «сприятиме гармонійному співжиттю між всіма складовими суспільства».

Своє слово до дипломатів Папа завершив розглядом позитивних подій, якими на міжнародному рівні був позначений минулий рік, згадуючи про угоду щодо ядерної програми Ірану, вибори в ЦАР, та різні починання, як кліматична угода в Парижі, шукання дипломатичних шляхів подолання сирійської кризи, сподівання на позитивне вирішення ситуації в Лівії. Одночасно, за його словами, залишилося чимало викликів, які стосуються миру, подолати які можна лише відкинувши байдужість.

 

Источник: Радио Ватикана