Папа: Завдяки Святом Духові Ісус є з нами

AP3424704_Articolo

Завдяки Святому Духові ми не самотні: Ісус поряд з нами, серед нас, Ісус у нас! На цьому наголосив Папа Франциск під час недільної молитви «Царице Неба» у Ватикані опівдні 1 травня 2016 р. Він зазначив, що Святий Дух провадить нас у способі мислення, діяння, уміння відрізнити, що є добрим, а що є поганим.

Посилаючись на уривок з Євангелії від святого Івана, який читався у неділю в римо-католицьких храмах, в якому описано як Ісус у світлиці Останньої Вечері приготовляє Апостолів до Свого відходу, обіцяючи їм дар Святого Духа, який навчить і пригадає Його слова учням, щоб вони могли дедалі краще розуміти Добру Новину та втілювати її у своє життя, Святіший Отець пояснив, що означає бути «посланими»  – це місія звіщення Євангелія в усьому світі. Ісус обіцяє, що вони не залишаться самотніми: з ними завжди буде Святий Дух, Утішитель, що буде не тільки поруч із ними, а в них самих, щоб їх захистити й підтримати. Ісус повертається до Небесного Отця, але за посередництвом Святого Духа й надалі супроводить і навчає.

Папа вказав на другий аспект місії Святого Духа, що полягає на допомозі Апостолам, щоб не забували Ісусових слів. «Святий Дух пригадає Ісусове навчання в різних конкретних життєвих ситуаціях, щоб можна було його здійснити. Саме це сьогодні стається і в Церкві, якою керує світло і сила Святого Духа, щоб вона могла нести всім дар спасіння, тобто Божу любов і милосердя».

Святіший Отець порадив, щоб перед тим, як кожного дня читати уривок із Святого Письма, просити допомоги Святого Духа, щоб змогти зрозуміти та запам’ятати слова Ісуса.

Його Святість ще раз наголосив, що ми не самотні: Ісус поряд із нами, серед нас, у нас! Його нова присутність в історії відбувається завдяки дарові Святого Духа, Який ми отримали серед святі Таїнства Хрищення та Миропомазання Він діє в нашому житті, допомагає практикувати милосердя Ісуса.

«Знаком присутності Святого Духа є також і мир, який Ісус дає Своїм учням: «Мир мій даю вам» (Ів 14, 27). Він відрізняється від того миру, якого люди бажають для себе або намагаються його здійснити. Мир Ісуса випливає з перемоги над гріхом, егоїзмом, що заважає нам любити одні одних як брати. Це дар від Бога і знак Його присутності. Кожен учень Христа, покликаний сьогодні йти за Ним, несучи хрест, отримує мир Христа Розп’ятого й Воскреслого, у впевненості Його перемоги і в очікуванні Його остаточного приходу».

На закінчення недільної зустрічі з вірними Папа Франциск нагадав, що 2 травня у Римі розпочнеться міжнародна конференція «Сталий розвиток і найуразливіші форми зайнятості», висловлюючи надію, що ця зустріч «допоможе привернути увагу влади, політичних та економічних інституцій та суспільства до таких моделей розвитку, які враховують людську гідність та повністю шанують законодавство про працю та охорону довкілля.

 

Источник: Радио Ватикана