Папа: Свято Непорочного Зачаття пригадує, що у нашому житті все є Божим даром

AFP4788556_ArticoloСвяткувати Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії означає «повністю приймати Бога та Його милосердну благодать у своє життя» та «ставати, у свою чергу, творцями милосердя, ступаючи справжнім євангельським шляхом». На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у вівторок, 8 грудня 2015 р., з нагоди урочистості Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Кількадесят хвилин перед тим він завершив Святу Месу, під час якої було відчинено Святі Двері Милосердя в базиліці Святого Петра.

Глава Католицької Церкви зазначив, що сьогодні споглядаємо Богородицю, Яка «хоч і жила у світі, позначеному гріхом», але не була ним заторкнута, тобто, «є нашою Сестрою у стражданні, але не в злі та гріхові». «Непорочне Зачаття означає, – додав він, – що Марія – це перша спасенна безмежним милосердям Отця, як первісток спасіння, яке Бог бажає дарувати у Христі кожній людині. Через це Непорочнозачата стала витонченою іконою Божого милосердя, що перемогло гріх. І ми сьогодні, на початку Ювілею Милосердя, бажаємо споглядати на цю ікону з довірливою любов’ю, споглядати Її в повноті сяйва, наслідувати Її віру».

За словами Святішого Отця, наслідуючи Марію, всі ми покликані ставати «носіями Христа та свідками Його любові». Свято Непорочного Зачаття скеровує до нас «особливе послання», пригадуючи нам, «що в нашому житті все є даром, все є милосердям». «Нехай же Пречиста Діва, первісток спасенних, взірець Церкви, свята і непорочна Наречена, возлюблена Господом, допоможе нам дедалі більше відкривати божественне милосердя, як відзнаку християнина», – побажав Папа, назвавши християнина без милосердя непорозумінням.

Після проказування Богородичної молитви, Святіший Отець пригадав, що його попередник Венедикт XVI брав участь в обряді відчинення Святих Дверей та закликав всіх присутніх привітати його оплесками. Він також повідомив, що ввечері, згідно з давнім звичаєм, побуває на Іспанській площі Риму, щоб проказати молитву біля стіп статуї Непорочнозачатої Діви Марії, а після того відвідає також базиліку Santa Maria Maggiore. «Прошу вас, – сказав Папа, – духовно приєднатися до мене в цьому паломництві, що є актом синівської набожності до Марії, Матері Милосердя. Їй ввіряю Церкву та все людство, а особливим чином – місто Рим».

 

Источник: Радио Ватикана