Папа: Християнська віра – це дар, який дає змогу зустріти Бога

REUTERS907942_1Articolo

Ісус – це не суддя, готовий відразу засудити, і не командир, який лише роздає накази, але Спаситель і наш брат. На цьому наголосив Папа Франциск у своєму традиційному недільному повчанні, виголошеному перед проказуванням молитви «Ангел Господній» 17 січня 2016 року.

Промовляючи з вікна Апостольського палацу, Святіший Отець коментував Євангельську розповідь про чудо на весіллі в Кані Галилейській, коли Ісус перемінив воду у вино після того, як Його Мати Марія звернула Йому увагу на труднощі господарів. Описуючи цю подію, євангелист зазначив, що це був «початок чудес» Ісуса. «Чуда, – сказав Папа, – є надзвичайними знаками, якими супроводжується проповідь Доброї Новини, а їх завданням є пробудити та зміцнити віру в Ісуса».

Наступник святого Петра звернув увагу на те, що в чуді у Кані «можемо розгледіти акт доброзичливості Ісуса до наречених, знак Божого благословення для подружжя». «Отож, любов між чоловіком та жінкою – це добрий шлях, щоб жити Євангелієм, тобто, щоб радісно ступити на шлях святості», – сказав Святіший Отець, додаючи, що чудо у Кані «стосується не лише наречених», адже кожна людина «покликана зустрітися з Господом у своєму житті».

«Християнська віра – це дар, отриманий у Хрищенні, який дозволяє нам зустріти Бога. Віра проходить через періоди радощів і болю, світла й темряви, як і будь-який справжній досвід любові, – вів далі Єпископ Риму. – Розповідь про весілля у Кані заохочує нас відкривати, що Ісус постає перед нами не як суддя, готовий осудити наші провині, не як командир, який зобов’язує нас сліпо виконувати його команди, але як Спаситель людства, як брат, наш старший брат, Син Отця, як той, Хто дає відповідь на очікування та обітниці радості, які мешкають у серцях кожного з нас».

У цьому контексті Папа заохотив слухачів відповісти на запитання про те, чи вони дійсно знають такого Господа, чи відчувають Його близькість у своєму житті, чи відповідаємо Йому згідно з тією любов’ю, яку Він щодня виявляє до кожної людської істоти? «Мова йде про те, – додав проповідник, – щоб усвідомити, що Ісус розшукає нас та заохочує зробити місце для Нього у глибині наших сердець. І на цій дорозі віри з Ним ми не покинуті: ми отримали дар Христової Крові»

Святіший Отець пояснив, що великі кам’яні посудини, які Ісус сказав наповнити водою, щоби перемінити її у вино, є «знаком переходу від старого завіту до нового: замість води, використовуваної для ритуальних очищень, ми отримали Ісусову кров, пролиту в сакраментальний спосіб у Євхаристії та у нещадний – під час страстей та на хресті. Святі Тайни, які випливають з Пасхального таїнства, вливають в нас надприродні сили, даючи змогу відчути безмежне Боже милосердя».

 

Источник: Радио Ватикана