Пастирський лист на Ювілейний Рік Божого Милосердя

Пастирський лист на Ювілейний Рік Божого Милосердя

Єпископа-Ординарія Харківсько-Запорізької Дієцезії

Дорогі співбрати священики, сестри монахині, дорогі брати і сестри у Христі!

Наступний 2016 рік, 8 грудня буде оголошено Папою Франциском Ювілейним Роком – Роком Божого Милосердя. Чого чекаємо у наступному році й на що сподіваємось? Звичайно, що на Боже Милосердя в усіх аспектах нашого життя. Питання миру і справедливості зараз особливо актуальні й досить важливі. Мир не здобувається жодною  зброєю, а царство справедливості неможливо збудувати тільки людськими зусиллями, навіть якщо  використати  найбільші матеріальні блага. Але залишився шанс випросити це через безмежне Боже Милосердя. З  історії знаємо, що у  важкі періоди випробування людства Бог завжди посилав до людей своїх пророків з певною  місією. Але спочатку Господь їх кликав і готував до цієї місії. Світ  же ненавидів пророків – їх переслідували і жорстоко вбивали. Сучасний, уже християнський, світ так само потребує пророків наших часів, щоб вірно пройти через нелегкі випробування. Особливо їх потребує наш народ і наша католицька Церква.
Такими пророками мають бути священики, яких сьогодні бракує катастрофічно. Дивлячись на нашу Харківсько – Запорізьку дієцезію, зі сльозами хочеться взивати: «Боже, пошли робітників на свої жнива». Дай нам нові покликання, бо  маємо дуже мало священиків. А цих, що маємо, часто втрачаємо з різних причин. Тому в Рік Божого Милосердя ми повинні об’єднати наші духовні зусилля і молитись, щоб Бог дав нові покликання для виконання сьогоднішньої місії. Тих же, що покликав , нехай оберігає і обдаровує святістю, щоб залишались вірними своєму покликанню в наших сьогоднішніх жорстоких реаліях.
Дорогі брати і сестри, дуже надіюсь на ваше розуміння і вашу реальну духовну допомогу. Звертаюсь до тих, хто може, щоб крім всіх молитов за священиків, які ви щиро заносите до Бога, зобов’язались протягом року до посту на хлібі та воді щоп’ятниці,  та в міру можливості до прийняття  Святого Причастя. А я особисто за всіх, хто візьме на себе це добровільне зобов’язання, обіцяю відправляти Святу Месу щотижня протягом усього року Божого Милосердя. Для цього прошу всіх настоятелів у кожній парафії завести відповідну книги, до якої впишуться всі бажаючі взяти на себе це  добровільне і святе зобов’язання. Надіюсь і щиро вірю, що навіть одноденна  молитва і піст однієї особи  в цьому намірі принесе свої плоди.
На цей Ювілейний Рік і особливий Рік Божого Милосердя від усього серця щиро благословляю в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь

Харків, 22 листопада 2015 року  
Урочистість Ісуса Христа Царя Всесвіту

Станіслав Широкорадюк

єпископ Харківсько-Запорізький Дієцезії