Великий четвер. Меса Тайної вечері.

У Великий четвер, який називають також Страстним або Чистим, Церква згадує встановлення Ісусом Христом двох дуже важливих Таїнств Церкви – Таїнства Євхаристії і Таїнства Священства.

Сам Господь Ісус Христос під час Пасхальної вечері, яку Він споживав зі своїми учнями, взяв хліб, віддав подяку Богу і, ламаючи, подав Своїм учням, кажучи: “їжте з нього всі, це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів”. Також, після вечері, взявши чашу, наповнену вином, промовив: “Пийте з неї всі, це є чаша Крові Моєї, що за вас проливається на відпущення гріхів. Чиніть це на Мій спомин”.

Обряд обмивання ніг дванадцяти чоловікам нагадує про те, що скоїв Сам Ісус під час Таємної Вечері, омиваючи ноги апостолам, тим давши приклад і вказуючи на службовий характер священства. Сам Господь при цьому сказав: “чи знаєте, що Я зробив вам ? Ви називаєте Мене Учителем і Господом, і добре ви кажете, бо Я є. Отже, якщо Я, Господь і Вчитель, обмив ноги вам, то і ви повинні вмивати ноги один одному. Бо Я дав вам приклад, щоб і ви те чинили, як Я зробив вам”.

Після Святої Літургії, яка цього дня закінчується без благословіння, Ісуса в Святих Дарах виносять до темниці, де триватиме молитовне чування.

Відео можно подивитися тут: http://youtu.be/g_8zx6-qoIY