Пастирське послання на свято Божого Милосердя

IMG_5430Дорогі отці священики, брати монахи, сестри монахині, улюблені в Христі брати і сестри! Сьогодні Церква святкує Воскресіння Божого Милосердя.

Згідно містичних явлень святій сестрі Фаустині Ковальській, встановлення цього свята хотів Сам Ісусу Христос: «бажаю, щоб перше воскресіння після Великодня було святом Милосердя» (Щоденник 299).

Ісус дав конкретні обіцянки пов’язані з шануванням у цьому святі Божого Милосердя: «У цей день відкриті глибини Мого милосердя, Я виливаю ціле море милостей на душу, яка наближається до джерела Мого милосердя; та душа, яка в цей день приступить до сповіді і Святого Причастя, отримає повне відпущення гріхів і позбавлення від покарань … » (Щоденник 699 ).

Явлення Милосердного Ісуса святій сестрі Фаустині відбувалися в першій половині ХХ століття. Проста черниця удостоїлася великого дару – саме їй воскреслий Ісус відкрив глибину Божого Милосердя, яке виливається на весь світ. Європа, після першої світової війни, перебувала напередодні другої. На сході – в Радянському Союзі – бушує атеїстичний комунізм, гинуть мільйони людей, багато з яких віддають своє життя за віру в Христа.

Після війни на Ялтинській конференції Сталін, Черчілль і Рузвельт встановлюють новий політичний порядок Європи і світу. Людство входить в нову епоху, в якій особливим чином відчувається дія гріха: народжуються нові секти; Радянський Союз і Америка стоять перед загрозою нової — нуклеарної війни, в різних куточках землі спалахують національні та міжнародні конфлікти; в Азії, Африці мільйони дітей вмирають від голоду — здається, що зло охоплює всю земну кулю. На допомогу людству приходить Господь з даром Свого Милосердя. Чудотворна ікона «Ісусе, уповаю на Тебе!» і Коронка до Божого Милосердя, дані нам через сестру Фаустину, є немов рятівний круг, який Бог, Милосердний Батько, подарував змученому і потопаючому в гріхах людству.

У Ювілейний 2000 рік, під час канонізації сестри Фаустини, папа Йоан Павло II встановив другу Великодню неділю святом Божого Милосердя для всієї Церкви. У це свято Милосердя в 2011 році Йоан Павло II був проголошений блаженним, а сьогодні, на площі святого апостола Петра у Ватикані, папа Франциск проголошує на весь світ, що Йоан Павло II – великий папа Божого Милосердя, та Йоан XXIII – «добрий папа», є святими. На наших очах Бог Отець пише історію Свого Милосердя в житті Європи і всього світу.

Папа Йоан XXIII дуже активно почав процес об’єднання всіх християн. Це саме він бачив необхідність скликати новий — Другий Ватиканський собор. Святий Йоан XXIII показав, що кожен християнин повинен прямувати до повної єдності та мріяв, щоб всі християни стали одне. Перебуваючи біля мощей цього святого папи у Ватикані багато паломників відчуло його сильне заступництво перед Богом. Одного разу я зустрів у Ватикані чоловіка, який сказав мені, що він особисто переконався в тому, що Йоан XXIII в небі вирішує дуже важливі питання. Його заступницька молитва перед Богом має величезну силу. Святий папа Йоан Павло II в 2001 році благословив Україну. Своїми святими стопами ходив по Києву та Львову і благословив Дніпро та землі по його ліву і праву сторони.

Сьогодні просимо святих Йоана Павла II і Йоана XXIII, щоб вони виглянули з вікна небесного дому Бога Отця і послали нам із Серця Ісуса промені Божого Милосердя. Нехай Боже Милосердя восторжествує на Україні, а потім з України нехай воно пошириться по всьому світу. Нехай світло Божої Любові дійде до Москви і Пекіна, до Брюсселя і Вашингтона, щоб всі люди, народи, племена та язики могли прославити Бога і невпинно дякувати Йому за велику доброту і Милосердя.

Наша єпархія останнім часом переживає дуже складні моменти. Майже всі області нашої єпархії піддані діям, які дестабілізують життя людей. Не знаємо що нас чекає. Хочемо повторити слова з молитви, якої навчив нас Ісус «Отче наш, нехай буде воля Твоя». У Коронці до Божого Милосердя ми також звертаємося до Бога Отця. Наше минуле, наше сьогодні і завтра, себе самих і нашу Україну ввіряємо в руки Бога — Милосердного Отця.

12 квітня 2014 року святіший отець Франциск прийняв прохання єпископа Мар’яна Бучека, який з огляду на стан здоров’я перейшов на пенсію. Вся Харківсько-Запорізька єпархія вдячна єпископу Мар’яну за його служіння Богу і людям. Єпископ Мар’ян майже закінчив будівництво курії та резиденції при кафедральному соборі в Харкові, часто відвідував парафії, особисто знав не тільки священиків, ченців і черниць, а й мирян, яких пам’ятав також по імені. У молитвах будемо завжди пам’ятати отця-єпископа Мар’яна і знаючи його серце, ми впевнені, що і він про нас не забуде.

Папа Франциск призначив для нас нового ординарія — правлячого єпископа. Ним став добре нам відомий єпископ Станіслав Широкорадюк. Він народився в 1956 році, тридцять років тому був висвячений на священика і майже двадцять років тому папа Йоан Павло II у Ватикані висвятив його на єпископа.

Єпископ Станіслав в останні місяці дуже активно брав участь у процесах, які відбувалися в нашій країні. Його відважні і сильні слова давали мужність людям, що стояли на Майдані. Будемо просити Бога, щоб пастирське служіння єпископа Станіслава Широкорадюка принесло нашій єпархії блаженні плоди. Нехай Милосердний Бог зміцнює свого єпископа Станіслава на довгі роки служіння святій Церкві.

Хочу запросити всіх священиків, монахів, монахинь і народ Божий на інгрес, тобто урочистий вступ на кафедру єпископа-ординарія. Інгрес відбудеться в Харкові, в кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії, 29 травня 2014 в 11:00. У зв’язку з дуже складною обстановкою в країні, інгрес проходитиме дуже скромно і спокійно, в дусі глибокої молитви за нашу єпархію і всю Україну. Нехай нашим даром для нового ординарія буде молитовне приготування. Кожен з нас нехай просить у Бога Отця Милосердного через заступництво Пречистої Діви Марії сили і здоров’я для єпископа Станіслава.

На святкування Божого Милосердя і на приготування до інгресу єпископа Станіслава всіх вас благословляю в ім’я Отця і Сина і Святого Духа.

Єпископ Ян Собіло,
генеральний вікарій Харківсько-Запорізької єпархії,
дано в Запоріжжі у Великий четвер, 17 квітня 2014 року.

Прошу прочитати в неділю Божого Милосердя 27 квітня 2014 року.