Репортаж Різдвяної Святої Літургії в східному обряді м.Запоріжжя 7 січня 2016 року.

 Різдвяне послання владики Степана, Екзарха Донецького УГКЦ, до вірних.

   Всесвітліші і всечесні отці! Преподобні отці й сестри в чернецтві!

      Дорогі брати і сестри у Христі!

      «З нами Бог – розумійте народи і покоряйтеся, бо з нами Бог!»

    Ці слова додають нам спокою і відваги в такі буремні для України дні. Здається, ніби сила зброї перемагає силу слова. Але хто може перемогти силу Слова Божого – Сина Божого, який приходить у світ як немічне дитя? Той, хто своєю смертю смерть подолав, своїм народженням вселяє надію в наші серця. Ми не знаємо планів провидіння Божого, але твердо віримо, що Бог любить український народ, а особливо тих людей, які живуть на Донбасі й Луганщині, на Слобожанщині й Запоріжжі, на Дніпропетровщині, тобто в нашому Екзархаті, і взагалі в найбільш гарячих регіонах земної кулі. Ті вірні, особливо християни, несуть найважчий хрест випробування на своїх плечах. Входячи у храми Божі, вони стараються знайти цей довгожданий мир, і найперше у своєму серці. Блаженні, які несуть слово миру до їхніх сердець, – це священики і ті, які цей мир самі мають у своїх серцях. «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мат.: 5,9). Любов, радість, мир, терпеливість, доброта, милосердя, віра, лагідність і стриманість – це дари Святого Духа. Випрошуймо ці дари для себе і для тих, у чиї серця цей мир ще не ввійшов. Як виявити любов до того, хто з гнівом і ненавистю ставиться до свого ближнього? Тільки молитвою і проханням до Бога про зміну намірів їхніх сердець. Саме Слово Боже, слово Євангелії, має силу змінити наміри серця людини. Опустися у своє серце і введи туди свій розум, а він, просвічений Духом Святим, наповниться новим знанням і любов’ю. Не потрібно тоді пізнавати нові речі, вони у світлі любові завжди відкриються у всій своїй повноті і красі. Любов чинить людину подібною до Бога, який увесь людський рід створив з любові. Як нам усім бракує цієї любові! Син Божий, народжений у людському тілі, – це найвищий прояв любові Божої до нас! Син Божий, як маленьке дитя, приймає всіх до себе, щоб до нього могли приходити всі без страху. Тому в це свято Різдва Христового віддаймо себе в руки Новонародженого в людському тілі Бога й вітаймо один одного словами:

Христос Рождається! Славімо Його!

+ Степан, Екзарх Донецький